Aktivitetstips for barnefamilier

Kortreist tur med hengekøye, bok og litt kveldsmat.  Det trenger ikke være mer avansert.
Kortreist tur med hengekøye, bok og litt kveldsmat. Det trenger ikke være mer avansert. Foto: Solveig Lomsdal

Vi har samlet noen tips til turer og aktiviteter for barnefamilier på Sør-Helgeland. 

Vi understreker viktigheten av at alle følger de råd og informasjon som blir gitt fra Folkehelseinstituttet. Personer må ikke samle seg i større samlinger. Alle må være sammen med så få personer som mulig. Her er noen uteaktiviteter man kan gjøre med de i husstanden i nærheten av der man bor.

Last ned Kul Tur appen
Last ned Kul Tur appen

Last ned den gratis turappen Kul Tur. Denne er like aktuell om du er hjemme eller reiser vekk. Appen passer for barn mellom 4 og 12 år. I appen registrerer dere turlengde og dere får poeng for aktiviteter.

Vulkanekspriment
Vulkanekspriment

Lag et lite fjell av snø, grus eller sand med et hull på toppen slik at du kan sette en kopp der. Tilsett eddik og litt zalo i koppen. Til slutt har du i noen teskjeer natron og ta noen skritt bakover. For å få farge kan du helle i litt konditorfarge før natronen tilsettes.   

Foto: Lag et søppeltroll

Ta med famililen å rydd en strand eller et strandområde. Når dere har samlet sammen søppel kan dere lage et søppeltroll. Husk å ta med søppelt etterpå. Del gjerne søppeltroll bilder med oss i DNT Sør-Helgeland.

Plukk søppel
Plukk søppel

Både barn og voksne må ta vare på naturen. Dessverre finnes det søppel overalt, og spesielt nå på våren dukker det opp både her og der. Ta med en plastpose i lomma, og se hva du finner i nærmiljøet eller langs en sti. Husk å bruke hansker!

Lag din egen fuglekasse
Lag din egen fuglekasse

Tidlig om våren ser fuglene etter et sted å bo. Du kan hjelpe dem ved å bygge en fuglekasse. Å snekre fuglekasser er moro for hele familien. Se oppskrift her

Lage bål
Lage bål

Ta med ungene og lær dem å tenne bål. Ungene liker å sanke ved og være med å holde fyr i bålet. Dersom dere har laget egne tennbriketter kan dere jo teste dem!

Turbingo i hagen eller i nærheten?
Turbingo i hagen eller i nærheten?

Turbingo gjør nærturen til en lek! 
Print ut eller tegn selv, ta med blyant og kryss av etterhvert som dere finner tingene på bildet.
Her finner du PDF av Turbos turbingo for vinter og vår

Inviter til påskeverksted ute!
Inviter til påskeverksted ute!

Ta i bruk det du finner på turen. Gåsunger, kvister, kongler, stein og skjell kan bli til både påskehare og kyllinger. Pakk med deg det du måtte ha av sløyfer eller bånd og pynt konglene. Tegne og fargelegg runde steiner som påskeegg eller påskeharer. Om det er snø der du er – hva med å lage en snølykt der du farger noen snøballer med gul konditorfarge?  

Lag en hinderløype
Lag en hinderløype

Dette kan du gjøre i skogen, på en strand, i hagene eller i en park. Har du litt plass og ork er dette også fullt mulig å få til inne. Bruk det du har og plassèr det ut formet som en løype. La barna ta seg over, under, rundt eller på frem til de er ved mål eller har tatt en runde. Her kan dere konkurrere på tid, utførelse, ståpå-vilje eller humør.    

Foto: Gå på skattejakt

Gi barna i oppgave å tegne et kart over hagen, parken, eller en avgrenset del av skogen der du bor. Be de krysse av for hvor de har gjemt skatten (påskeegget) på kartet og få de til å plassere det ut. De andre i familien får i oppgave å finne egget.

Solnedgangstur
Solnedgangstur Foto: Solveig Lomsdal

Velg en dag med klarvær og sjekk ut når sola går ned hos dere. Ta med et sitteunderlag, gode varme klær og en hodelykt.  

Let etter vårtegn
Let etter vårtegn
Let etter vårtegn! Klarer du å finne noe av dette på din neste tur? Hestehov, hvitveis og blåveis. Eller kanskje du finner noen gåsunger? 
Gjør som barna, sett deg ned på kne og se hva som som skjuler seg i skogen. Hva finner du? Trær, blomster, dyrespor, småkryp? 
Naturbingo
Naturbingo

Naturbingo er en kilde til supre sanseaktiviteter for utforsking av naturen. Se forklaring her

Lag din egen drage
Lag din egen drage

Drageflyging er gøy, men ennda morsommere når du har laget den selv. Følg linken å se hvordan du lager en drage. Slik lager du din egen drage

Lag påskepinnebrød
Lag påskepinnebrød

Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet er superenkelt å lage, smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter.  Også i påskevariant! Tilsett gurkemeie i deigen. Den klassiske oppskriften finner du her. Er du mer glad i appelsin? Test denne søte oppskriften på grillen. 

50-leken
50-leken Foto: Eva Cecilie Simensen

50-leken. Finn fram Yatzi-terningene og lag din egen 50-lek. Se forklaring her.

Hengekøyetur
Hengekøyetur Foto: Solveig Lomsdal

Ta med hengekøya ut på tur. Ungene elsker å leke i hengekøya, også på dagsturer er hengekøya kjekk å ha med seg. Lite plass i sekken tar den også. Les mer om våre hengekøyetips her.

Sykkeltur
Sykkeltur

Ta med barna på sykkeltur i nærområdet. Mange steder er det fine forhold for å sykle en tur. Kanskje man kan lære å sykle nå?

Turbotur
Turbotur

Turbosesongen for 2021 er igang. Gå på tur i nærområdet å besøk våre turboposter. Inviter til påskeskirenn
Inviter til påskeskirenn

Har dere gamle takrenner liggende eller noen planker? Bygg en rutsjebane for bob eller skihoppere. Velg hver deres skihopper og før opp poeng i skjema underveis. Dersom dere har snø, kan dere gjøre det samme, og da kan dere bygge banen så lang og vanskelig som dere vil i snøen og gjerne med et hopp! Barkebåtrenn kan også erstatte det tradisjonelle påskerennet. Pynt barkebåten med påskefjær eller fjær du finner i skogen. 

Lag egne tennbriketter
Lag egne tennbriketter