Opplevelsesrike dager ved Holandsbua

Foto: Solveig Lomsdal

I høstferien ble den første friluftsskolen for barn arrangert ved Holandsbua.

I alt 16 barn i alder 9 til 13 år deltok, og 4 voksen turedere var med. Det ble 3 opplevelsesrike dager i knall fint vær, og med flotte engasjerte barn. Barna kom fra forskjellige skoler på Sør-Helgeland og mange kjente ikke hverandre fra før. 

Mandag startet med kanopadling hvor ungene fikk opplæring i padleteknikk, kameratredning og velt av kano. Alle ungene hadde våtrakter på og de som ville fikk teste å velte og øve på å komme se opp igjen. Alle ungene var med og de var skikkelig tøffe. De fikk også teste sup-brett. På ettermiddagen ble det grilling av hamburgere ute på bålet, litt fisking og mye lek. 

Tirsdagsmorgen startet med havregrøt ute rundt bålet. Derretter ble det fjelltur opp mot Lysinghesten. På ettermiddagen delte vi opp i grupper hvor aktivitetene var kanopadling med fisking, snekkring med vedarbeid og opplæring i førstehjelp. Ungene var ivrige og aktivt med på alt. Til middag lagde vi grønnsaksuppe hvor alle hadde en rolle i matlaging. Noen skrelte grønnsaker, noen kutter opp ingrediensene og noen var bålansvarlige og suppekokere. Etterpå ble det skikkelig kveldskos rundt bålet med gåtteri og solnedgang.

Det fine været gjorde dagene ekstra fine, og kveldene var eventyrlig skjønne med stjerneklar himmel og nordlys. Nettene var kalde med frost, men likevel sov flere unger ute i hengekøye og telt. De som sov i hengekøye sov under åpen himmel og hadde magiske øyeblikk med nordlys og fantastisk stjernehimmel. 

Friluftsskolen var et samarbeid mellom Trollfjell friluftsråd og DNT Sør-Helgeland hvor Magne Ekker i friluftsrådet var administrator. Vi i DNT Sør-Helgeland ønsker spesielt å takke Magne Ekker for hans engasjement og for at han deler sin kunnskap med oss. En stor takk også til våre andre turledere, Othilie Rodahl og Steffen Olsen. Vi takker også Sømna Speiderne for lån av kanoer med utstyr, vi setter stor pris på samerbeid med dere. 

Vi i DNT håper barne kommer hjem med gode minner, nye venner og at det frister å bli med oss på tur igjen.

Skrevet av Solveig Lomsdal 9. oktober 2019