NY DNT hytte på Sør-Helgeland

Per Holand klipper snora for åpning av hytta
Per Holand klipper snora for åpning av hytta Foto: Gunnar E Nilsen

Søndag 8 september var det offisiell åpning av Holandsbua, vår nye og eneste DNT hytte på Sør-Helgeland. Dette er Turistforeningens hytte nummer 554.

Den nye hytta ligger nydelig til innerst i Holandsvatnet på Sømna, ca 5 km fra Berg. Holandsvatnet er lett fremkommelig og gir muligheter for barn og barnefamilier, skoleklasser så vel som spreke fjellfolk og pensjonister. Der er fine forhold for bading, fisking, padling, og lengre fjellturer. På vinterstid er det fine forhold for både isfiske og skøyter. Det er ikke bilvei helt frem, men fin grusvei, traktorvei og sti. Der er også mulighet for å benytte båt og kano.

Hytta er ei Rana Panorama hytte på 48.5m2. Den har 2 soverom og 6 sengeplasser. I tillegg er det hems med plass til 8-10 personer og ei sikringsbu med noen få sengeplasser.

DNT Sør-Helgeland jobber også med å merke flere stier i området og håper å ha dette klart løpet av våren 2020.

Prosjektet startet i 2015 da Sturla og Ivar tok kontakt med Turistforeningen og lanserte ideen om at vi kunne overta den, forteller leder i DNT Sør-Helgeland Solveig Lomsdal.

Brødrene Sturla og Ivar Holand arvet den opprinnelige hytta for noen år siden av sin far.

Sturla og hans onkel Per Holand med sin kone Marit Holand var med på åpningen av hytta.

Hytta ble åpnet i strålende solskinn med 250 store og små gjester. Sømna Hornmusikk åpnet med fanfare og det ble holdt åpningstaler av Solveig Lomsdal, leder i DNT Sør-Helgeland, Sturla Holand og ordfører i Sømna kommune, Andrine Solli Oppegaard.

Alle undergruppene i foreningen var representert og det var en fin blanding av folk i alle aldre. Barnas Turlag hadde laget turquiz med premier til alle barna. Da hadde rigget seg til meg egen grillplass hvor alle fikk pølser og saft. Turbo var også invitert og stilt opp til stor glede for alle barna.

DNT ung med Othilie Rodahl lagde hengekøye camp i skogen som alle kunne prøve.

Fjellsportgruppa hadde eget bål hvor de kokte bålkaffe og hjalp til med servering til alle de fremmøtte. De arrangerte også fellestur opp på Lysingen og Lysinghesten etter åpningen.

Etter åpningssermonien ble det servert kake og kaffe. Inne i hytta ble det historiestund hvor Per og Sturla Holand fortalte om hyttas opprinnelse. Per Holand er den eneste gjenlevende sønnen av de første hyttebyggerne. Asta Høyland, tidligere leder av Turlaget hadde også et innlegg hvor hun fortalte om starten på hytteprosessen.

Parallelt med historiefortelling var det eventyrstund for barna ute rundt bålet. Folkebiblioteket i Sømna arrangerte dette i samarbeid med Marianne Kappfell som en del av LitteraTUR prosjeket.

Vi i DNT Sør-Helgeland har mange vi ønsker å takke for at vi har klart å realisere dette flotte prosjektet. Aller først vil vi takke brødrene Ivar og Sturla Holand og deres familie som har gitt familiehytta til turistforeningen og allmennheten. Vi sette utrolig stor pris på det og håpe at hytta og området nå blir mye brukt, og at mange får glede både av hytta og den fine plassen.

Vi vil også takke grunneierne og Sømna kommune som har vært imøtekommende og hjelpsomme. Vi vil spesielt rette en stor takk til grunneier Jan Kolsvik som har vært svært velvillig og hjulpet oss med både båtplass, transport og parkeringsplass.

Skrevet av Gunnar E Nilsen 9. september 2019